
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز دوشنبه چهارم مهرماه در یک نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره پشتیبانی سختافزاری آمریکا از توسعه خدمات اینترنت به ایرانیان گفت که در مجوز کلی که سال ۲۰۱۴ صادر شده بود، این نوع حمایت نیز در نظر گرفته شده بود.
وزارت خزانهداری آمریکا به تازگی اعلام کرد که یک مجوز کلی برای معافیت تحریمی در زمینه توسعه خدمات اینترنتی ایرانیان را تصویب کرده است.
این اقدام در پی آن صورت گرفت که ایلان ماسک، بنیانگذار اسپیساکس و تسلا، گفت برای فعالسازی خدمات اینترنت ماهوارهای برای ایران درخواست معافیت تحریمی را داده است.
این درخواست مورد حمایت برخی نمایندگان کنگره آمریکا قرار گرفت و آنها از دولت بایدن خواستند در این زمینه اقدامات تسهیلساز را انجام دهد.
جمهوری اسلامی در روزهای گذشته همچون سالهای اخیر با بالا گرفتن اعتراضات سراسری و شکلگیری خیزش مردمی، دسترسی شهروندان به اینترنت همراه و خانگی را با اختلال گسترده مواجه کرد.
محدودیتهای شدید اینترنتی پس از اعتراضات سراسری به قتل مهسا امینی صورت گرفت و همچنان ادامه دارد.
ند پرایس در این زمینه نیز گفت که اسناد مرتبط با کشته شدن مهسا امینی در زمان بازداشت از سوی گشت ارشاد پیچیده نیست و در مورد آن اختلاف نظری وجود ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در زمینه سرکوب خیزش سراسری مردم ایران نیز موضعگیری کرد.
او گفت: «ما البته خشونت و وحشیگری که توسط نیروهای امنیتی ایران به نمایش گذاشته میشود را محکوم میکنیم.»
پرایس افزود: «سرکوب خشونتآمیز تداوم اعتراضات مسالمتآمیز پس از مرگ مهسا امینی وحشتناک است.»
این مقام دولت بایدن در زمینه ارائه خدمات اینترنت آزاد به ایرانیان گفت: «مردم کشورهای سراسر جهان علاقهمندند که مردم ایران بتوانند آزادانه با یکدیگر و با سایر نقاط جهان ارتباط برقرار کنند.»
او اضافه کرد: «همه ما علاقهمندیم که بدانیم در داخل ایران چه میگذرد.»
ند پرایس در زمینه این موضوع که راهاندازی اینترنت ماهوارهای استارلینک در ایران نیاز به حمایت نرمافزاری و سختافزاری همزمان دارد، گفت هم مجوز عمومی که هفته گذشته صادر شده و هم مجوز عمومی قبلی در سال ۲۰۱۴ میلادی در دولت اوباما، شامل برخی از انواع سختافزار است.
فعالسازی استفاده از اینترنت استارلینک در ایران که این روزها به یکی از بحثهای جانبی اعتراضهای مردمی در کشور تبدیل شده، تردیدهای زیادی را نیز درباره عملکرد این تکنولوژی در ذهن کاربران ایجاد کرده است.
یکی از مهمترین پرسشهای مرتبط با استارلینک، لزوم وجود ایستگاههای زمینی برای دریافت و ارسال داده به شبکه اینترنت است چرا که خود ماهوارهها مستقیما اینترنتی ندارند و باید دادهها را به شکل مداوم با زمین رد و بدل کنند.
اطلاعات بیشتر در زمینه بحثهای تکنیکی راهاندازی و فعالسازی اینترنت ماهوارهای استارلینک را در این لینک مطالعه کنید.
سخنگوی وزارت خارجه در این زمینه اضافه کرده است: «مجوز کلی اخیر مجوزهای خدمات نرمافزاری را گسترش میدهد، اما همچنان به سختافزارهای خاص، از جمله پایانههای ماهوارهای مصرفکننده که قبلا تحت مجوز کلی قبلی مجاز بودند، مجوز میدهد.»
اخیرا آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، هم پس از اقدام وزارت خزانهداری در صدور مجوز کلی توسعه دسترسی به خدمات اینترنتی برای ایرانیان گفت هدف این اقدامات کمک به مقابله با تلاشهای ایران برای سانسور شهروندان است.
او افزود: «میخواهیم کمک کنیم تا مردم ایران در انزوا و تاریکی نباشند.»