Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
خاورمیانه

گام بلند کردهای سوریه برای خودمختاری

در حالی که خاورمیانه با مسئله فلسطین و در ابعاد جزئی‌تر آن بر روی مسئله رفح متمرکز است در مرکز خاورمیانه جریانات سیاسی مهم‌ دیگری نیز در جریان است.

نیروهای کرد حاضر در شمال سوریه اعلام کرده‌اند که خود را برای انتخابات محلی در تاریخ ۱۱ ژوئن آماده می‌کنند. این انتخابات در ۶ ناحیه و «مستقل از دمشق» برگزار خواهد شد. ناظران سیاسی بر این باورند که این انتخاباتی مشابه رفراندوم سال ۲۰۱۷ در اقلیم کردستان عراق می‌باشد و می‌تواند مبنای خودمختاری کردهای سوریه و جدایی از این کشور را در پی داشته باشد.

شایان ذکر است که کردهای سوریه تحت حمایت آمریکا هم اکنون حدود یک چهارم مساحت ۱۸۵ هزار کیلومتر مربعی این کشور را در اختیار دارند و با توجه به دسترسی آنها به منابع نفتی و گازی و همچنین دشت‌های پایین دستی رود فرات، می‌توان این مناطق را مهم‌ترین ناحیه سوریه قلمداد کرد. اگرچه که این انتخابات با اصرار نیروهای ی پ گ و همراهی و حمایت آمریکا صورت می‌گیرد اما شواهد میدانی نشان می‌دهد که این انتخابات دارای زمینه‌های کافی برای انتخابات مدنی و مردمی نخواهد بود. در شش ناحیه ذکور حدود ۳ میلیون نفر زندگی می‌کنند که ۷۶ درصد آن را اعراب سوریه تشکیل می‌دهند و ۲۴ درصد مابقی نیز ترکیب نامتجانسی از کردها،  ترکمن‌ها و سایر اقلیت‌های دینی سوریه می‌باشد. اگرچه که آمریکا اعلام کرده است که چنین انتخاباتی بر پایه اصول دموکراتیک استوار نیست اما مبرهن است که چنین امر سیاسی مهمی صرفاً با حمایت و تلاش‌های میدانی آمریکا ممکن بوده است. برت مک گرک یکی از شاخص‌ترین افراد امنیتی آمریکا که در کابینه ۳ رئیس جمهور آمریکا حضور داشته و یکی از کلیدی‌ترین افراد آمریکا در بحث داعش در سوریه بوده طی یک ماه اخیر سفرهای بی‌شماری به اربیل و سلیمانیه داشته و هماهنگ کننده این انتخابات تلقی می‌شود. بسیاری از تحلیلگران وی را لاورنس جدید خاورمیانه می‌ خوانند.

تصمیم به برگزاری چنین انتخابات جنجالی به لحاظ زمانی نیز مهم است. ایران به عنوان یکی از کشورهایی که به صورت جدی از عواقب چنین امر سیاسی متضرر خواهد بود خود را برای انتخابات پیش رو و تشکیل کابینه جدید اماده می‌کند. توجهات جهانی نیز به سه مسئله جنگ غزه و بمباران رفح، جنگ روسیه و اوکراین که در حال سرریز شدن به سمت کشورهای اروپایی و احتمال دخالت ناتو و همچنین محاصره تایوان از سوی چین معطوف می‌باشد و آمریکا و سران گروه‌های کردی در سوریه و هماهنگی با بافل طالبانی فرزند جلال طالبانی بر این امید هستند که در سایه چنین تحولات مهم جهانی به خواسته‌های خود از طریق انتخابات برسند.

شایان ذکر است که ترکیه به عنوان بزرگترین بازنده این امر در صفحه ژئوپلیتیک خاورمیانه واکنش تندی به تحولات اخیر و درخواست انتخابات از سوی نیروهای ی پ گ نشان داده است و شواهد میدانی نشان می‌دهد که ترکیه خود را برای آغاز عملیات نظامی گسترده در منطقه آماده می‌کند.

مطالعات اوراسیا و خاورمیانه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا