
عواملی چون فقر و نابرابری طبقاتی، مهاجرت، تضعیف اخلاق در جامعه، نبود آموزش و ترویج خشونت و نارساییهای قانونی موضوعاتیست که باید مورد دقت قرار گرفته و قصور حاکمیت و نهادهای آن که مسئول اصلی تامین زیرساختها برای کاهش چنین جنایاتی است برای مردم توضیح داده شود و حول آن مطالبهگری شکل بگیرد.
هرچند روشنفکران و فعالان متعهد با امکانات محدود خود بحثهای خوبی در این راستا ارائه میکنند اما تلاشهایی که برای منحرف کردن افکار عمومی از این عوامل اساسی صورت میگیرد، به مراتب پررنگتر است. عمده این تلاشها را در دو محور اصلی میتوان خلاصه کرد.
اولی؛ نهادهای حکومتی و رسانههای وابسته آنها هستند که سعی میکنند مسئله را به این جنایت خاص محدود کرده و به سبعیت و خشونت شخص جانی تقلیل دهند. آنها سعی دارند بگویند که مسئله ریشهای نیست که به قصور حاکمیت ربط داده شود. چنین جنایاتی همه جا اتفاق میافتد و آنها بر امور مسلط هستند. حال آنکه در یک نگاه عمیقتر، قاتل خودش قربانی بیتدبیری حاکمیت است.
دومی؛ دستهای هستند که در چنین جنایاتی دنبال ارضای منویات نژادپرستانه و فاشیستی خود هستند. موضوع اصلی برای آنها هویت شخص جانی است. جنایت برای آنها بهانه ایست که بصورت ذاتگرایانه علیه هویتهای منفور خود نفرتپراکنی کنند. این جنایتها اگر از طرف یکی از هویتهای منفور آنها اتفاق بیفتد حتی خوشحال هم میشوند. در این میان، بزهکاران افغان، تورک و عرب مشتریهای زیادی در بین این فاشیستها دارد.
یکی دو ماه پیش، امیر محمد خالقی دانشجوی بیرجندی (درمیان) به طریق مشابه در تهران کشته شد. در آن جنایت تنها درمورد هویت مقتول صحبت شد. در مورد هویت قاتلان که دستگیر و محاکمه هم شدند، هیچوقت صحبت نشد. اما در قتل دختر معصوم الهه حسیننژاد مسئله کاملا برعکس است. در حالیکه مقتول خودش اصلیت تورک و سرابی دارد، اما هویت قاتل (متهم) که اتفاقا او هم تورک است در بوق و کرنا دمیده میشود. چرا؟!
زیرا در منطق فاشیستهای ضد تورک، تورکها نباید مظلوم و قربانی نشان داده شوند. در نظر آنها که تورکها رقیب و مانع اصلی تسلط و استعمار و اشغال آنها هستند باید ظالم، جنایتکار و هجومگر نشان داده شوند که سرکوب و ظلم به آنها دفاع مشروع قلمداد شود. اگر دقت کرده باشید کاربران مجازی، خبرنگاران و رسانههایی که در افشای تورک بودن قاتل باهم مسابقه میدهند اکثرا یا سابقه اظهارات فاشیستی و ایرانشهری دارند و یا اینکه از حامیان مدعیان ارضی در آزربایجان غربی هستند.