
مارک کارنیُ نخستوزیر کنونی کانادا، در جریان رقابتهای انتخاباتی خواستار دریافت یک حمایت قوی از مردم شده بود تا بتواند در برابر تعرفههای تجاری و تهدیدات دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، مبنی بر الحاق کانادا به ایالات متحده با قدرت بیشتری ایستادگی کند.
با این حال، بنا بر پیشبینی این دو رسانه، لیبرالها تاکنون موفق به کسب ۱۷۲ حوزه انتخابیه، که برای تشکیل دولت اکثریت لازم است، نشدهاند.
نتیجه نهایی ممکن است تا مدتی مشخص نشود و به آرای استان بریتیش کلمبیا، در غربیترین نقطه کانادا که آخرین حوزههای رایگیری در آن بسته شد، وابسته باشد.
براساس آمار اولیه، لیبرالها در ۱۳۳ حوزه انتخابیه پیشتاز بوده یا پیروز شدهاند. پس از آن، محافظهکاران با ۹۳ کرسی در رده دوم قرار دارند.
مارک کارنی در جریان کارزار انتخاباتی خود وعده داده بود که در قبال تعرفههای واشینگتن رویکردی سختگیرانه اتخاذ خواهد کرد و گفته بود کانادا برای کاهش وابستگی اقتصادی خود به ایالات متحده باید میلیاردها دلار سرمایهگذاری کند.
اما محافظهکاران، که گرایش راستگرایانه دارند و پس از بیش از ۹ سال حکومت لیبرالها خواستار تغییر شده بودند، قدرتی فراتر از انتظار از خود نشان دادند.
مجلس عوام کانادا ۳۴۳ کرسی دارد و اگر کارنی نتواند اکثریت را به دست آورد، برای ادامه زمامداری خود ناگزیر به مذاکره و ائتلاف با دیگر احزاب خواهد بود. معمولا دولتهای اقلیت در کانادا بیش از دو سال و نیم دوام نمیآورند.
با این حال، این نتیجه نشانه بازگشت چشمگیر لیبرالها محسوب میشود؛ حزبی که در ژانویه امسال، زمانی که نخستوزیر سابق و نامحبوب، جاستین ترودو، کنارهگیری خود را اعلام کرد و ترامپ کانادا را به اعمال تعرفه و الحاق تهدید کرد، ۲۰ درصد از رقیب اصلی خود عقبتر بود.
آخرین باری که حزبی در کانادا موفق به کسب چهار پیروزی انتخاباتی پیاپی شد، در سال ۲۰۰۴ بود که در آن حزب لیبرال پیروز شد.
این نتیجه شکستی سنگین برای پییر پولیو، رهبر حزب محافظهکار، محسوب میشود؛ کسی که کارزار انتخاباتی خود را بر مسائل داخلی و لزوم «اصلاح کشوری که لیبرالها ویران کردهاند» متمرکز کرده بود.
تا لحظه انتشار این گزارش، هیچکدام از اردوگاههای کارنی یا پولیو واکنشی رسمی به پیشبینیهای شبکههای سیتیوی و سیبیسی نشان ندادهاند.