این گزارش که روز چهارشنبه ۱۴ شهریورماه منتشر شد تاکید میکند که این حمله هکری، حکومت ایران را مجبور کرد که با پرداخت میلیونها دلار باج موافقت کند.
پولیتیکو در گزارش خود اظهارات متخصصان و مقامات مطلع غربی را بازتاب داده است که میگویند یک شرکت ایرانی در ماه گذشته دستکم ۳ میلیون دلار به یک گروه ناشناس از هکرها باج پرداخت کرد تا از انتشار اطلاعات حسابهای شخصی در بیش از ۲۰ بانک داخلی ایران صرفنظر کند .
این گزارش تاکید میکند که به نظر میرسد این حمله، بدترین حمله سایبری باشد که در کشور ایران رخ داده است.
به گفته مقامات آگاه، گروهی به نام «آیآر لیکس» که سابقه هک شرکتهای ایرانی را در پرونده دارد، احتمالاً پشت این نفوذ بوده است. گفته میشود هکرها ابتدا تهدید کرده بودند که دادههای به سرقت رفته را که شامل اطلاعات حساب شخصی و کارت اعتباری میلیونها ایرانی میشود، در «وب تاریک» بفروشند، مگر اینکه ۱۰ میلیون دلار ارز دیجیتال دریافت کنند، اما بعداً با دریافت مبلغ کمتری موافقت کردند.
بنابر این گزارش، حکومت ایران از ترس این که بحث «سرقت دادهها» سیستم مالی متزلزل این کشور را که تحت فشار تحریمهای بینالمللی است، بیثباتتر کند، به این معامله تن دادند.
ایران هرگزاعتراف نکرد که ماه گذشته چه مشکلی باعث شد تا دستگاههای خودپرداز در سراسر کشور از کار بیفتد. اگرچه این حمله در آن زمان توسط شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال، گزارش شد، اما موضوع هکرها و باجخواهی آنها فاش نشد.
علی خامنهای رهبر ایران در پی این حمله، ایالات متحده و اسرائیل را به دلیل «اشاعه ترس در بین مردم ایران» مقصر دانست، بدون اینکه اذعان کند که بانکهای کشور مورد حمله قرار گرفتهاند.
با وجود این تنشها میان تهران، واشینگتن و تلآویو، افراد مطلع از این واقعه به پولتیکو گفتند که «آی آر لیکس» نه به ایالات متحده و نه به اسرائیل وابسته است، و نشان میدهد که این حمله ممکن است کار هکرهای آزاد بوده باشد که عمدتاً انگیزههای مالی دارند.