بهرغم گذشت پنج روز از وقوع زمینلرزه ۵.۹ ریشتری در شهرستان خوی، همچنان شمار زیادی از زلزلهزدگان امکانات حداقلی ازجمله چادر، مواد غذایی، وسایل گرمایشی و امکانات بهداشتی دریافت نکردهاند، نان و غذای گرم برخلاف ادعای مقامهای دولتی در اختیار عموم مردم قرار نگرفته است و در تعدادی از روستاهای شهرستان خوی که بیشترین خسارت ناشی از زلزله را متحمل شدهاند، هنوز خبری از حضور نیروهای امدادی نیست.
همچنین به گفته منابع صفحه مذکور، عملا هیچ نهاد دولتی پاسخگوی زلزلهزدگان نیست. تجمع شهروندان زلزلهزده در مقابل فرمانداری و هلال احمر این شهرستان نیز با بیاعتنایی مسئولان پاسخ داده میشود و مقامهای هلال احمر به مردمی که خواستار دریافت چادر هستند، میگویند که به پایگاه ارتش در خوی مراجعه کنند و نظامیان، زلزلهزدگان را به هلال احمر حواله میدهند. همچنین برخورد مسئولان نیز با زلزلهزدگان تحقیرآمیز است.
همزمان در حالی مدیرکل بنیاد مسکن استان آذربایجان غربی در مصاحبه با رسانهها گفته است که «تاکنون ۱۲ هزار و ۴۲۵ واحد مسکونی در مناطق زلزلهزده» شهرستان خوی دچار خسارت شدهاند که تاکنون نیروهای امدادی به تعدادی از روستاهای این شهرستان اعزام نشده و برآورد دقیقی از میزان خسارتها برآورد نشده است.
در چهار روز گذشته و پس از وقوع زمینلرزه ۵.۹ ریشتری، شهرستان خوی بارها پسلرزههای شدید را تجربه کرده و این عامل حتی مانع از سکونت دائمی خانوادههایی که خانههای آنها آسیب کمتری از زلزله دیده، شده است. شهرستان خوی در چند روز گذشته هوای برفی و سردی را تجربه کرده و دمای هوا تا هفت درجه زیر صفر نیز رسیده است. این درحالی است که شماری از زنان زلزلهزده در کنار عدم دریافت وسایل بهداشتی، باردار هستند و تاکنون از دریافت خدمات پزشکی کافی و موثر محروم بودهاند.
همچنین در این پنج روز جمهوری اسلامی ایران از اعلام دقیق جانباختگان زلزله در خوی امتناع کرده است. روز شنبه و در ساعات اولیه پس از وقوع زلزله، سخنگوی اورژانش تعداد جانباختگان را دو نفر اعلام کرد، ساعتی بعد استاندار آذربایجان غربی گفت هفت تن کشته شدهاند و روز گذشته فرماندار خوی این تعداد را دو نفر اعلام کرد.
در حالی که مشارکت کمسابقه آذربایجانیهای سراسر جهان در کمپینهای کمک به زلزلهزدگان خوی، بار دیگر وسعت بدنه اجتماعی و توان سازماندهی گسترده جامعه مدنی آذربایجان را بیش از پیش به نمایش گذاشته است، بیاعتنایی جمهوری اسلامی در امدادرسانی به مردم زلزلهزده، خشم عمومی را در بین تورکهای آذربایجان برانگیخته و تبعیض نهادینه در ایران را باردیگر موضوع روز فضای عمومی کرده است. زلزله در خوی و بیاعتنایی جمهوری اسلامی به وضعیت بغرنج در این منطقه نیز جدیدترین مصداق از این تبعیض شده است.
جامعه آذربایجانی با تکیه بر فعالیتهای رسانهای و میدانی کنشگران مدنیاش، طی دههای گذشته بهشکل مستمر از تبعیض و دیگرستیزی حکومتهای مرکزی در ایران پرده برداشته و توسعه نیافتگی و فقر گسترده در آذربایجان را نتیجه این دیگرستیزی نظاممند معرفی کرده است. با این وجود پاسخ به این تبعیض آشکار از سوی گروهی از مرکزگرایان که خواستار ادامه استعمار حاشیه به نفع مرکز و تداوم هژمونی تبعیضآمیز کنونی هستند، کماکان منطقی جز «مملکت دست تُرکهاست»، «بازاریان تهران همه تُرکند»، «رهبر خودش تُرکه» و… نیست.