
چند روز پیش، ایالات متحده محموله ۲ میلیون بشکه نفت یک نفتکش را که احتمال میرفت حامل نفت ایران باشد، توقیف کرد. تهران گفت این محموله متعلق به “یک شرکت خصوصی” است و متعلق به دولت ایران نیست، اما نام این شرکت را اعلام نکرد. سخنگوی وزارت امور خارجه ایران توقیف محموله نفتکش توسط آمریکا را “دزدی دریایی” توصیف کرد.
ایالات متحده در دوران دولت ترامپ یک سری تحریم های اقتصادی شدید علیه ایران از جمله ممنوعیت صادرات نفت اعمال کرد. در نتیجه، ایران در فروش نفت خود با مشکلات جدی روبرو شده و از سازوکارهای مختلفی برای فرار از تحریم ها استفاده می کند. تهران امیدوار بود که پایان دوره ریاستجمهوری دونالد ترامپ و انتخاب جو بایدن موضع ایالات متحده در مورد تحریم های ایران را نرمتر کند. با این حال، محموله این نفتکش در ۲ فوریه، حدود دو هفته پس از آغاز کار دولت بایدن، توقیف شد.
ایالات متحده گفته که ایران نفت را به چندین کشتی مختلف منتقل کرده است تا منبع محموله نفت را مخفی کند. واشنگتن گفت، نفتی که بعداً روی نفتکش آشیلاس با پرچم لیبریا بارگیری شد، قرار است به چین ارسال شود. واشنگتن می گوید این محموله قوانین ضد تروریسم ایالات متحده را نقض کرده است. با این حال سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفت که این محموله نفت هیچ ارتباطی با تهران ندارد. سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت كه این محموله متعلق به یك شركت خصوصی است ولی نگفت كه سخن از كدام شركت خصوصی میرود.
آخرین مکانی که در آن نفتکش آشیل ثبت شده بندر تخلیه گالورستون در نزدیکی تگزاس بود. این بندر در نزدیکی بندر گالورستون آمریکا واقع شده است. به گزارش رسانه های غربی، «کاپیتال شیپ منجمنت کورپ»، مالک نفتکش به مقامات آمریکایی گزارش داده که این محموله نفتی متعلق به ایران است. این شرکت در ابتدا کمان کرده که نفت متعلق به عراق بوده و به این دلیل با حمل آن موافقت کرده است.
در زمان دولت ترامپ، گفته شد که شواهدی وجود دارد که محموله متعلق به یکی از شرکتهای وابسته به سپاه پاسداران است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفت که “تأسف بار” است که محموله نفتکش در زمان دولت بایدن توقیف شده است. سعید خطیب زاده گفت که ایران می تواند این اقدام را به عنوان دزدی دریایی ارزیابی کند.
لازم به ذکر است که ایالات متحده ۱ میلیون بشکه نفت ایران را که سال گذشته توقیف کرده بود در حراج فروخت.