ایرانمقالات

دوم دی ۱۳۳۴؛ روزی که استفاده و تولید کلاه قاشقایی ممنوع شد

روز شنبه دوم دی ماه ۱۳۳۴ حکومت دیکتاتوری پهلوی ؛ طی اعلامیه‌ای استفاده از کلاه قاشقایی را از شهر گرفته تا روستا ممنوع اعلام کرد.

این اعلامیه که در صفحه نخست روزنامه اطلاعات، یکشنبه سوم دی ۱۳۳۴، منتشر شد به این شرح بود:

«نظر به این‌که طبق ماده یک قانون متحدالشکل نمودن لباس مصوب ششم دی ماه ۱۳۰۷ کلیه اتباع کشور مکلف‌اند به لباس متحدالشکل ملبس گردند و استفاده از کلاه‌های دیگر از قبیل: کلاه دوگوشه ۱ و امثال آن مخالف با موازین قانونی و جرم است، علیهذا به اطلاع اهالی محترم استان می‌رساند که هیچ‌کس به هیچ عنوان حق ندارد از کلاه مزبور چه در شهر و چه در خارج استفاده نماید. افرادی که در حال حاضر از این نمونه کلاه استفاده می‌کنند چنان‌چه مقیم شیرازند منتهی تا آخر دی ماه و چنان‌چه خارج از شهر سکونت دارند تا آخر بهمن ماه سال جاری بایستی در تعویض کلاه‌های فوق‌الذکر اقدام و مانند سایر اهالی از کلاه متحدالشکل استفاده کنند. متخلفین از مقررات بر طبق ماده سوم همین قانون به وسیله مامورین شهربانی در شهر، و ژاندارمری در قراء و قصبات جلب و از طریق محاکم صالحه تحت تعقیب قرار خواهند گرفت. استاندار استان هفتم.»

به گزارش بایداق؛ در 67 امین سالروز دوم دی ماه 1334؛ و ممنوعیت لباس قاشقایی در این روز ؛ قاشقایی ها در قالب کمپیتی با انتشار عکس با لباس ملی (بانوان و مردان) یک بار دیگر، اجبار سیتماتیک را محکوم و از میراث فرهنگی و نمادهای دیرینگی و تاریخی خود دفاع کردند.

فعالین تورک قاشقایی و دوستداران میراث فرهنگی لباس ملی قاشقایی ، با توجه به اینکه قوانین صادره ننگین و اجباری روز 2 دی ماه 1334 بر علیه تورکان قاشقایی از سمت دیکتاتوری پهلوی نتوانست، نماد دیرینگی تاریخی، غنای فرهنگی و هویت جمعی قاشقایی را تسلیم خود کند. و تورکان قاشقایی همواره از لباس ملی خود ( لباس بانوان و مردان) استفاده می کنند.

به پاسداشت مقاومت بر علیه آن قانون ننگین، روز 2 دی را روز ملی لباس قاشقایی انتخاب کرده‌اند. این تاریخ به عنوان روز لباس ملی تورکان قاشقایی از سوی نهادهای مردمی و توده مردم نیز با استقبال ويژه ای روبرو شد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا