جهان

قتل خبرنگاران در سال ۲۰۲۲ پنجاه درصد افزایش یافت

در سال ۲۰۲۲ موارد قتل خبرنگاران در مقایسه با سال قبل ۵۰ درصد افزایش یافت و تعداد قابل توجهی از این موارد مربوط به اوکراین، مکزیک و هائیتی است.

کمیته حفاظت از روزنامه نگاران در گزارشی که روز سه شنبه چهارم بهمن منتشر شد اعلام کرد که در سال ۲۰۲۲ حداقل ۶۷ خبرنگار و کارکنان رسانه‌های خبری کشته شدند که بالاترین رقم از سال ۲۰۱۸ تاکنون است. علاوه بر این، خبرنگاران و روزنامه نگاران در سه کشور اوکراین، مکزیک و هائیتی به دلیل افزایش خطرها در شرایط بسیار دشواری کار می‌کنند.

در هایئتی حداقل هفت خبرنگار و روزنامه نگار در سال ۲۰۲۲ کشته شدند که برای جزیره‌ای با جمعیت ۱۲ میلیون نفر رقم بالایی است. برخی از آنها توسط دسته‌های خشن و مسلح که در عمل پایتخت هائیتی را در کنترل خود گرفته اند به قتل رسيده و حداقل دو نفر از آنها به ضرب گلوله نیروهای پلیس کشته شده‌اند.

مکنسون رمی، خبرنگار یک رادیوی محلی در هایئتی می گوید خبرنگاران دیگر نمی‌دانند به چه کسی می‌توانند اعتماد کنند. او افزود:«خبرنگاری در هائیتی و به خصوص در پايتخت امروزه بسیار دشوار و خطرناک است. فساد همه جا را دربرگرفته و به هیچکس نمی توان اعتماد کرد.»

کمیته حفاظت از روزنامه نگاران در گزارش خود می‌گوید بیش از نیمی از روزنامه نگاران، ۳۵ نفر از مجموع ۶۷ نفر، در سه کشور اوکراین ، مکزیک و هائیتی کشته شده و یا به قتل رسیده‌اند.

این کمیته خاطر نشان می کند که در سال گذشته میلادی ۱۳ خبرنگار و کارمند رسانه‌های خبری در مکزیک به قتل رسیده‌اند. اما اتحادیه خبرنگاران مکزیک این رقم را ۱۵ نفر اعلام کرده و می گوید سال ۲۰۲۲ برای کارکنان رسانه‌ها در این کشور مرگبارترین سال طی سه دهه اخیر بوده است.

براساس گزارش کمیته حفاظت از روزنامه نگاران حداقل ۱۵ خبرنگار و کارمند رسانه‌های خبری نیز در اوکراین کشته شده اند.

به گفته این کمیته حداقل ۴۱ مورد از مجموع ۶۷ مورد مرگ خبرنگاران در ارتباط مستقیم با فعالیت حرفه‌ای آنها روی داده است و تحقیقات در مورد دلیل و شرایط مرگ ۲۶ نفر دیگر ادامه دارد.

کمیته حفاظت از روزنامه نگاران در بخش دیگری از گزارش خود می‌گوید:«خبرنگاران و کارمندان رسانه‌های خبری که جنگ اوکراین را پوشش می‌دهند با خطرهای بزرگی روبرو هستند. تعداد زیادی از آنها به دلیل گلوله باران مناطق نزدیک به جبهه‌های جنگ مجروح شده و مواردی از تیراندازی مستقیم ارتش روسیه به سوی خبرنگاران مشاهده شده است.»

به نظر می‌رسد که دلیل افزایش چشمگیر قتل خبرنگاران در مکزیک ترکیبی از خشونت کارتل‌های مواد مخدر، فساد سیاسی در نهادهای دولتی محلی و ناتوانی در شناسایی و مجازات عاملان قتل‌هاست.

سونیا د آندا، خبرنگار یک رسانه محلی در شهر تروخیا، واقع در شمال مکزیک و نزدیک مرز آمریکا، می‌گوید پس از قتل دو خبرنگار به فاصله یک هفته در ماه ژانویه ۲۰۲۲ او و همکارانش ناگزیر شده‌اند به شکل نیمه مخفی به کار خود ادامه دهند و یا از پلیس تقاضای اسکورت بکنند.

روز ۱۷ ژانویه گذشته ماگاریتا مارتینز، عکاس خبری در برابر خانه‌اش به ضرب گلوله کشته شد و پنج روز بعد جسد لوردس مالدونادا لوپز، یک خبرنگار دیگر در داخل خودرو او پیدا شد.

کمیته حفاظت از روزنامه نگاران می‌گوید نهادهای مسئول در مکزیک تعدادی از آدمکش‌های دون پایه را دستگیر کرده‌اند ولی تاکنون هیچیک از آمران قتل روزنامه نگاران بازداشت و مجازات نشده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا