AzərbaycanDünyaİran

İrandakı son olaylar və İsveç mediasinin Azərbaycanlıların bu olaylarda iştirakini görməzdən (baykot) gəldiyi faktı əsas alaraq yazılan məqalə. Məqalənin Türkiyə türkcəsində tərcüməsini təqdim edirəm.

Səadət Kərimli İsveçdə yaşayan Azərbaycanlı Professor. Universitə hocasidir. Bu məqalə İsceçin Aftonbladet (isveçin ən nufuzlu qazetəsi) qazetəsində çap olub.

Başlıq:
İsveç medyası İran’da çektiğimiz acılara göz yumdu
Tartışmacı: Büyük Azerbaycan nüfusu görmezden geliniyor
YAYINLANMA: 4 KASIM
İsveç’te yaşayan diğer on binlerce Azerbaycanlı gibi ben de İran’daki olayların İsveç medyasında nasıl yansıtıldığını çok hayal kırıklığına uğratıyor ve eleştiriyorum. Saadat Karimi, büyük bir Azerbaycanlı grubunun protestolardaki rolünün göz ardı edildiğini yazıyor. Soldaki resim, bu yılın başlarında Kanada’nın Ottawa kentinde düzenlenen bir gösteriden.
İran’ı ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü ve kadın hakları ve özgürlükleri gibi temel demokratik ilkelere saygı duymaya çağıran İsveç makamlarına çok teşekkür ederiz.
İran’da 16 Eylül 2022’den bu yana devam eden olaylar, kapsamı bakımından, İran’ın yeni bir hükümet aldığı ve altı milyondan fazla İranlının ülkeyi terk etmek zorunda kaldığı 1979’da ülkede yaşananlarla karşılaştırılabilir.
Hayatları tehlikede olan İran rejimine karşı savaşan tüm cesur insanları selamlıyorum.
Ama İsveç’te yaşayan diğer on binlerce Azerbaycanlı gibi ben de güncel olayların İsveç medyasında nasıl sunulduğu konusunda çok hayal kırıklığına uğradım ve onu eleştirdim.
Medyanın olayları anlatırken taraflı davrandığına ve olayların gelişimine Azerbaycanlıların katılımını göz ardı ettiğine inanıyorum.
Hatalı tanımlama, ya İran’daki siyasi durumun cehaletinden ve habersizliğinden ya da göz ardı etmeyi umduğum kasıtlı cehaletten kaynaklanabilir.
İran’daki son birkaç haftadaki kanlı protestolarla bağlantılı olarak İsveç medyası, Kürtlerin, Belucilerin ve diğer etnik grupların temsilcilerini, televizyon ve radyo programlarında sürgündeki İranlıları ve/veya çocuklarını temsil etmeleri için davet etti. Gazetelerde aynı olaylar, her şeyden önce Kürt perspektifinden ön plana çıkarılarak işlendi.
Ancak Azerbaycanlıların olaylara bakış açısını dinlemesi için bir Azerbaycan temsilcisi asla davet edilmedi. Bu, Azerbaycanlıların İran’daki en büyük azınlık grubu olmasına rağmen.
İran’da ülkenin ahlaki polisine ve aynı zamanda genel olarak rejime karşı kanlı gösteriler patlayarak büyüdü ve bunda Azerbaycan nüfusu önemli bir rol oynadı.
Azerbaycanlılar bugünkü İran İslam Cumhuriyeti’nin asıl nüfusudur ve toplam nüfusun 35 milyonunu oluşturmaktadırlar.
Azeriler son yüzyılda İran’da üç devrim yaşamış ve rejim tarafından en çok ayrımcılığa uğrayan ve en ağır şekilde cezalandırılan etnik grup olarak her zaman siyasi olarak en aktif etnik grup olmuştur.
Sürgün edilen Azerbaycan asıllı İranlıların birçoğunun anadillerinde eğitim görme hakkı, Azerbaycan dilinin resmi statüsünün tesis edilmesi ve edebiyatlarını koruma hakkı için verdikleri mücadeleden dolayı hapsedilmiş, dövülmüş ve/veya taciz edilmiş, müzik ve diğer kültürel özellikler.
Ailem de 1980’lerin sonunda ülkeden kaçanlar arasındaydı.
Ama İsveç’te bu insanların kimliği, duygu ve düşünceleri yok sayılıyor.
Mahsa Amini’nin etnik kökenini vurgulamak neden önemlidir de Hadis Necefi’nin veya insan hakları için savaşırken hayatını kaybeden binlerce Azerbaycanlı kadın ve erkeğin değil?
En azından eşitlik adına haberlerinde tutarlı olmak gerekir, değil mi? İsveç medyasının çoğu, “gazeteciliğimizin temelinin güvenilirlik ve tarafsızlık olduğunu” iddia ediyor.
Biz İsveçli-Azerbaycanlılar, İran’daki tüm barışçıl protestocularla dayanışmamızı gösteriyor ve İsveç’teki politikacıları ve gazetecileri güncel olaylarla ilişkilerinde tarafsız olmaya çağırıyoruz.
İsveç’te rejimin baskı ve işkenceleri nedeniyle İran’dan kaçan Azerbaycanlıların oluşturduğu çok sayıda aktif kültür derneği var. Uzun yıllardır İsveç’te faaliyet gösteriyorlar ve yıllar içinde İsveç makamlarına demokrasi ve insan hakları mücadelelerinde destek talep eden binlerce bildiri gönderdiler.
Ama ne yazık ki hiçbir zaman yeterli ilgiyi görmediler.
Ülkemizdeki olayları her gün üzüntü, sinir ve büyük bir heyecanla takip ediyoruz. Olaylar, diğer şeylerin yanı sıra doğrudan Azerbaycan şehirlerinde ortaya çıkıyor ve etkilenenler akrabalarımız, sevdiklerimiz.
Bu nedenle İsveç’teki politikacıları ve gazetecileri açıklamaları üzerinde düşünmeye ve konuyu ele alırken tarafsız olmaya davet ediyoruz.
Saadat Kerimi, dosya. Dr. matematikte, üniversite öğretmeni. “İsveç’te Azerbaycanlı Akademisyenler” derneği başkanı

Related Articles

Bir cavab yazın

Back to top button