AzərbaycanDünya

İzmir’deki Güney Azerbaycanlılar İran’ın Faşist Molla Rejimini İnsan Hakları İhlalleri Nedeniyle Protesto Etti

İran’ın faşist molla rejiminin Türk ve Türkçeye olan düşmanlığının yanı sıra insan hakları ve demokrasiyi ihlal eden politikalarına karşı çıkan Güney Azerbaycan Türkleri, bugün (25 Temmuz Pazar) saat 19.00’da İzmir Alsancak’taki Kıbrısşehitleri Caddesi girişindeki Burger King önünde buluştular.

Protesto sırasında “Haray Haray Mən Türkəm”, “Güney Azerbaycan İran Değildir”, “Güney Azerbaycan’da Kadınlarımıza Özgürlük”, “Güney Azerbaycan’da İnsan Hakları İhlallerine Son”, “Urmu Gölü Kurumasın”, “Türk Aktivistler Serbest Bırakılsın” ve “Çevresinde yaşayan 15 milyon Güney Azerbaycan Türkünün zorunlu göçüne sebep olacak Urmu Gölü’nün kurumasına HAYIR diyoruz” gibi ifadelerin yer aldığı afiş ve dövizler taşıyan eylemciler İran’ın faşist molla rejiminin insan haklarını ihlal eden politikalarına itirazlarını dile getirdi.

İzmir’de yaşayan Güney Azerbaycan Türklerinin düzenlediği protesto gösterisinde İYİ Parti Gençlik Kolları haricinde hiçbir siyasi oluşum katılım göstermedi. İYİ Parti İzmir İl Gençlik Kolları Sekreteri Furkan Tuna, İYİ Parti İzmir İl Gençlik Kolları Hukuk İşleri ve Kamu İlişkilerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Vakkas Burak Çelik, İYİ Parti İzmir İl Gençlik Kolları Medya, Tanıtım ve Bilişimden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Nilay Özdemir gibi isimlerin eyleme katılarak Güney Azerbaycan Türklerine katılım gösterdiği bildirildi.

Basın Açıklaması

Eylemde yapılan basın açıklamasında İran’ın faşist molla rejiminin Güney Azerbaycan’daki Türklere uyguladığı asimilasyon politikalarına değinildi. Çevresine hayat veren Urmu Gölü’nün rejim tarafından yapılan barajlarla beraber kurutulduğu ve gölün tamamen kuruması halinde çevresinde yaşayan 15 milyona yakın Türk’ün doğrudan ya da dolaylı olarak etkileneceği ve bu Türklerin ata topraklarını terk etmek zorunda kalacağı belirtildi.

Bu sayede Türklerin Fars çoğunluklu bölgelere göçü sağlanarak asimile edileceği belirtilen basın açıklamasında faşist molla rejiminin Türkçe ve Türk kültürüne düşmanlığı da ifade edildi. Türkçe öğrettiği ve Türkçeyi yaşatmak istediği için 15 yıl hapse mahkum edilen Türk aktivist Alireza Farşi başta, faşist Fars rejimi tarafından zulmedilen Türk aktivistler için adalet çağrısı yapıldı.

Basın açıklamasında kullanılan ifadeler şu şekilde:

Sevgili dostlar,

44 gün Karabağ Savaşı’nda, Güney Azerbaycan, Kuzey Azerbaycan, Türkiye Türk milleti ve devleti bir yumruk olup yaği düşman karşısında birliğini sergilemiştir. Türkün Türkden başka dostu yoktur şuarını bir daha tesbit etmiştir. 44 gün Karabağ savaşında Türk birliği dünyaya emniyyet, barış ve huzur getireceğini bir başlangıc saya bilirik.

Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, kuzey Kibris ve sayire gibi müstekik ve bağımsız Türk ölkeler ayatka, ancak başka bir çok coğrafiyalarda, özellikle Güney Azerbaycan, Doğu Türkistan, Güney Türkistan gibi Türk kökenli etnikler çok zor bir durumda ve eyni halde yok olmak tehlikesile yüz yüzeler.

100 yıla yakındır ki, İran rejimi Güney Azerbaycan Türklerine karşı Asimilasyon, Elinasyon, ve Makyavelisti siyasetlerini yürütmektedir. 35-40.000.000 civarında Güney Azerbaycan Türklerinin ana dillerinin eğtimine yasak koymuş ve derslik kitaplarında hakaret dolu cümlelerle Türkleri aşağılamaya ve onları Türk olduklarında uzaklaştırıb mankurtlaştırmağa yönetmiştir. Faşisti siyasetler neticesinde bu bölgenin ekenomisini çöketmiştir. Bu sebeble Güney Azerbaycan Türklerini Azerbaycan vatan anlayışından uzak, başka bölgelere sürgüne ve asimile olmağa götürmüştür. Bu siyasetler neticesinde Güney Azerbaycan Türkleri günbegün yoksullaşmış, yaşadıkları yurtları kuraklık tehlikesiyle yüz yüz kalmış, 100 yıl asimilasyon siyaseti neticesinde bu bölgede Türk insanlarının yaşamları tehlike altındadır. Bu sebeple, daha çok iş imkanı olan, başka Fars bölgelere göçmek mecburiyetindeler.

Urmu gölü şu an, son nefeslerini veriyor ve tamamen kurursa, bölgede yaşayan, 15.000.000 Güney Azerbaycan Türk’ü yurtlarını terk etmeli, sürgüne gitmeliler. İran fars rejimi Urmu gölüne akan bütün çayların, suların önüne baraj vurmuştur. Bu faşisti tedbirle Urmu gölünün katline ferman verilmiştir. Bu siyasetle Türk insanlarını ana vatanları Azerbaycan’dan köçtürmeğe mecbur burakmışlar.

Güney Azerbaycan’da çevremiz kuraklığa çevrilmiş, Ormanlarımızın ağaçlarını kesip Fars bölgelerine götüriyorlar. Başka kalan ağaclarıda afetlerle ölüme burakmışlar. Ayni halde bir çok arazi ateşe tutulmuş ve söndürmeğe imkanı ve israrı olmayan rejim Azerbaycanımızı kurakliğa terk etmiştir.ana dilimiz yasak olmuş, basın evleri kapatılmıştır. ve itiraz eden yazar, şair ve diger insanlar tutuklanıp hapishaneye gönderilmiştir. Örneği, her köyde bir kütuphane yola salan Alireza Farşi gibi şahit evladı, 15 yil hapise çaptırılmıştır.

Güney Azerbaycan kadınları insani, kanuni ve erkeklerle eşit olmaktan mehrum olmuşlar. Kızlarımızı küçük yaşda evlendırmekte din adamlarının teşviki neticesinde böyük bir felaketle yüz yüzeyik. Ekenomik nedenlerden dolayı boşanmala oranı günbegün artmakta ve ayile bağları kırılmaktadır.

İnsani haklarımızı müdafia eden mehbuslarımız, iran fars rejimi terefinden böyük baskılara meruz kalmışlar, ölüm orucuna bele baş vurmuşlar. Geçen gün Tebrizde, Urmuda, erdebilde etiraz aksiyasında tutuklanların sayı bele belli değil. Bu baskılar devam edir ve milletimiz bunlara karşı direniyor.

Biz İzmir’deki Güney Azerbaycanlılar, Karabağ Savaşı’nda canımız Kuzey Azerbaycan’ın yanında olduğumuzu gibi, Barış Pınarı harekatı arifesinde Türk askerlerine asker selamı vermekle şanlı Türk askerlerinin yanında olduğumuzu gösterdik.

Bu gün yine, birliğimize, sizin desteğinize ihtiyacımız var.

Değerli Türkiye ve Kuzey Azerbaycanlı kardeşlerimiz!

Biz, siz kardeşlerimizden, bu milli mücadelemizde yanımızda bulunmanızı temenni ediyoruz.”

Related Articles

Bir cavab yazın

Back to top button