آذربایجانایران

معدن سونگون؛ ثروتی عظیم برای کرمان و آلودگی‌هایی بی‌پایان برای آذربایجان

رسوبات و فلزات سنگین ناشی از معدن مس سونگون، موجب آلودگی رودخانه پاخیرچایی/ Paxırçayı می‌شود که این رود نیز پس از پیوستن به رودخانه ایلقاناچایی/ İlqanaçayı به رودخانه‌ی مرزی آراز می‌پیوندد.

سد باطله مجتمع مس سونگون شهرستان ورزقان از توابع استان آزربایجان شرقی که در دره پاخیرچایی و در نزدیکی سامانه‌های مشرف به همین رودخانه انباشته می‌شود، موجب آلودگی پاخیرچایی شده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان آزربایجان شرقی روز دوشنبه ۳ مهرماه ۱۴۰۲ در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا خبر از انباشت سد باطله مجتمع مس سونگون در دره پاخیرچایی داد که در نهایت موجب افزایش رسوب و عناصر فلزات سنگین همچون مس و آهن در آب رودخانه پاخیرچایی شده است.

هرچند کارشناسان معدن مس سونگون معتقدند رودخانه پاخیرچایی به طور ذاتی حاوی انواع فلزات سنگین است، اما به گفته شهنام اشتری مطابق ارزیابی‌های کارشناسی و پس از بررسی لازم اداره حفاظت محیط زیست استان، متوجه افزایش میزان غلظت فلزات سنگین در آب رودخانه شده و واحد مکلف به احداث تصفیه‌ خانه شده است.

گفتنی است معدن مس سونگون فاقد مدیریت و نظارت زیست محیطی بوده و دارای تنها یک سد باطله می‌باشد که نسبت به جمع آوری رسوب حاصله از پسماند و زهاب اسیدی تعبیه می‌شود.

مجتمع مس سونگون نه تنها سود اقتصادی برای مردمان پیرامون خود نداشته و پس از استحصال مس به صورت خام از معادن این مجتمع در شهرستان ورزقان، توسط شرکت مس ملی ایران جهت فرآوری به استان کرمان منتقل می‌شود، بلکه به دلیل عدم رعایت استانداردهای زیست محیطی، موجب آلودگی‌های فراوانی نیز در منطقه می‌شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا