جهانخاورمیانه

شمار قربانیان زلزله ترکیه و سوریه از ۲۱ هزار نفر گذشت؛ خطر وقوع سیل در شمال سوریه

تعداد جان‌باختگان زمین‌لرزه ترکیه و سوریه از ۲۱ هزار نفر فراتر رفت و تعداد زخمی‌ها در دو کشور نیز به بیش از ۷۸ هزار و ۱۰۰ نفر رسید. در همین حال، به دلیل کمبود منابع، امدادرسانی ضعیف و تاخیر کمک‌های بین‌المللی، پیش‌بینی می‌شود تعداد تلفات در شمال سوریه، پیوسته افزایش یابد.

بر اساس جدیدترین اطلاعاتی که مقامات ترکیه اعلام کرده‌اند در زمین‌لرزه این کشور تاکنون نزدیک به ۱۷ هزار و ۷۰۰ نفر کشته و حدود ۷۲ هزار و ۹۰۰ نفر زخمی به ثبت رسیده است.

در سوریه نیز آمار کشته‌شدگان به مرز سه هزار و ۴۰۰ نفر رسید که بیش از دو هزار نفر از آنان در مناطق تحت کنترل مخالفان رژیم اسد و هزار و ۳۵۰ نفر نیز در مناطق تحت کنترل حکومت اسد بوده‌اند. تعداد زخمی‌ها در سوریه نیز به بیش از پنج هزار و ۲۰۰ نفر رسیده است.

سازمان امدادی کلاه‌سفیدها در سوریه اعلام کرد صدها هزار نفر از ساکنان زلزله‌زده مناطق شمال‌غربی سوریه در نیمه زمستان و سرمای شدید بی‌خانمان هستند و برخی از مردم از شدت سرما در ساختمان‌های ویران شده پناه گرفته‌اند.

دیدم دمیرجان، معاون مدیر اجرایی نهاد خیریه کِدِو ترکیه، به ایران‌اینترنشنال گفت: وضعیت کمک‌رسانی نسبت به روزهای اول بهتر شده اما کمک‌رسانی به شهرهای جنوبی کماکان چالش‌برانگیز است. این در حالی است که مردم از ترس‌ پس‌لرزه‌ها به خانه‌های خود نمی‌روند.

در همین حال، ارتش اسرائیل اعلام کرد یک واحد امداد رسانی اداره اطلاعات ارتش این کشور از طریق تحلیل تصاویر ماهواره‌ای در ترکیه در حال شناسایی کانون‌‌های تخریب زمین‌لرزه برای امدادرسانی موثر و نجات سریع‌تر افراد گرفتار در زیر آوار است.

آژانس توسعه جهانی آمریکا نیز اعلام کرد که ۸۵ میلیون دلار کمک فوری بشردوستانه به ترکیه و سوریه ارائه می‌کند.

پس از گذشت سه روز از این زلزله فاجعه‌بار که بر زندگی میلیون‌ها نفر از ساکنان دو کشور اثر گذاشت، امیدها برای یافتن بازماندگان بیشتر از زیر آوار، کاهش یافته است.

ساکنان شمال سوریه اما علاوه بر تبعات زلزله و پس‌لرزه‌ها، با خطرات دیگری هم روبه‌رو هستند.

این زمین‌لرزه باعث ایجاد شکاف‌هایی در سد التلول در روستای ادلب و جاری شدن سیل در روستاهای شمال منطقه سلقین شده است.

همچنین ترک خوردن سد میدانکی به دلیل زلزله، غیرنظامیان محلی شمال سوریه را از ترس سیل آواره کرده است.

بر اساس گزارش دیده‌بان حقوق بشر سوریه، تاکنون هیچ نیروی امدادی یا ماشین‌آلات حفاری برای کمک به زلزله‌زدگان شمال سوریه اعزام نشده و خود ساکنان این مناطق عملیات امداد و نجات را هدایت می‌کنند.

به گفته دیده‌بان حقوق بشر سوریه، در مناطق تحت کنترل رژیم بشار اسد، کمک‌های قابل توجهی از سوی الجزایر، مصر، عراق، قطر، ایران، ونزوئلا و سایر کشورها ارائه شده است اما این کمک‌ها به مناطق آسیب‌دیده مخالفان اسد در لاذقیه، حلب و حماه ارسال نشده است و تنها چند تیم نجات شامل یک تیم مصری، یک تیم عراقی و چند تیم ترکیه‌ای وارد مناطق تحت کنترل مخالفان سوری شده‌اند.

از سوی دیگر، یک مقام نظامی اسرائیلی به سایت خبری ایلاف گفت بر اساس اطلاعات موجود، جمهوری اسلامی قصد دارد از وضعیت به وجود آمده پس از زمین‌لرزه در سوریه، برای ارسال تسلیحات به نیروهای تحت حمایت خود در این کشور استفاده کند.

این مقام نظامی اسرائیلی خاطرنشان کرد که اگر جمهوری اسلامی تحت عنوان کمک‌های بشردوستانه به سوریه تسلیحات ارسال کند، ارتش اسرائیل در هدف قرار دادن این تسلیحات هیچ تردیدی نخواهد داشت.

در همین حال، مقامات جمهوری اسلامی از ورود هواپیمای حامل پنجمین محموله کمک‌های ایران به زلزله‌زدگان سوریه شامل ۴۵ تن پتو، چادر و مواد غذایی به دمشق خبر دادند.

به گفته رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری ترکیه، هم‌اکنون بیش از ۱۰۰ هزار نیروی امدادی در مناطق زلزله‌زده ترکیه مشغول فعالیت هستند.

او همچنین یادآوری کرد که عملیات آواربرداری با تلاش بسیار در مناطق زلزله‌زده ادامه دارد.

تاکنون اما شش هزار و ۴۴۴ ساختمان ویران شده است.

محمود اوزر، وزیر آموزش ملی ترکیه نیز از تمدید تعطیلی مدارس سراسر این کشور تا ۲۰ فوریه خبر داد.

بر اساس این گزارش، ۲۸ هزار و ۴۴ نفر از راه مسیرهای جاده‌ای، ریلی و هوایی، مناطق زلزله‌زده را ترک کرده‌اند.

پس از وقوع زلزله اصلی در مرکز قهرمان‌ماراش، تاکنون هزار و ۲۰۰ پس لرزه در ترکیه رخ داده که بزرگی ۲۵۶ مورد از آن‌ها بیش از چهار بوده است.

محققان و پژوهشگران می‌گویند این پس‌لرزه‌ها برای هفته‌ها، ماه‌ها یا حتی تا یک سال ادامه خواهند داشت.

مقام‌های دولتی ترکیه می‌گویند هم‌اکنون روزانه ۷۰۰ هزار نان تولید و در ۱۰ استان زلزله‌زده توزیع می‌شود و تا پایان هفته این تعداد به یک میلیون نان می‌رسد.

از سوی دیگر بر اساس این گزارش‌ها، ۸۰ درصد پمپ بنزین‌ها در مناطق زلزله‌زده به چرخه فعالیت بازگشته و نیمی از بازارها و داروخانه‌ها دوباره شروع به فعالیت کرده‌اند.

در همین حال وزیر امور خارجه ترکیه اعلام کرد کشورش برای افزایش کمک‌رسانی به مردم زلزله‌زده سوریه در تلاش است تا دو گذرگاه مرزی جدید را به سمت سوریه باز کند.

ابعاد تخریب‌های این زلزله در ۱۰ استان ترکیه، مساحتی بیش از هزار کیلومتر مربع را در بر گرفته است.

رسانه‌های داخلی ایران اما تصاویری از حضور اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه، در یکی از مراکز خدمات‌رسانی جمهوری اسلامی به زلزله‌زدگان در حلب سوریه منتشر کردند.

خبرگزاری صدا و سیما خبر داده که سومین هواپیمای حامل کمک‌های جمهوری اسلامی به زلزله زدگان سوریه، شامل ۱۸ تن موکت، پتو و مواد غذایی به فرودگاه حلب رسیده است.

از سوی دیگر دیده‌بان حقوق بشر سوریه از افزایش کشته‌شدگان زلزله در این کشور خبر داد و از جامعه جهانی خواست با توجه به ضعف تیم‌های نجات سوریه، فورا برای نجات مجروحان و بازماندگان این کشور مداخله کنند.

این نهاد حقوق بشری همچنین از دولت ترکیه خواست تا مجروحان سوری را در بیمارستان‌های کشورشان بپذیرند و تیم‌های پزشکی خود را به مناطق آسیب‌دیده سوریه نیز بفرستند.

این در حالی است که برخی منابع از بمباران حومه شهر حلب از سوی نیروهای بشار اسد در شرایطی خبر دادند که مردم منطقه همچنان درگیر پیامدهای زمین‌‌لرزه‌اند.

در همین حال، ۷۰ کشور و ۱۴ نهاد بین‌المللی برای ارسال کمک به مناطق زلزله‌زده اعلام آمادگی کرده‌اند و ناتو نیز از اعزام هزار و ۴۰۰ نیروی امداد فوری به مناطق زلزله‌زده ترکیه خبر داده است.

وجود فعالیت هزاران نیروی امداد و نجات در مناطق زلزله‌زده ترکیه، تداوم شرایط نامساعد هوایی و بارش برف و باران، دسترسی تیم‌های امدادی را به مناطق آسیب‌دیده با مشکل مواجه کرده است.

بامداد دوشنبه (حوالی ساعت چهار صبح به وقت محلی) زلزله‌ای به بزرگی ۷/۸ محدوده بزرگی از جنوب ترکیه و در نزدیکی مرز این کشور با شمال‌غرب سوریه را لرزاند که علاوه بر کشته و زخمی شدن هزاران نفر، صدها ساختمان نیز در این دو کشور فرو ریختند و هزاران نفر زیر آوار محبوس شدند.

در ژانویه ۲۰۲۰ نیز زلزله‌ دیگری در این کشور بیش از ۴۰ کشته بر جای گذاشت و در اکتبر همان سال نیز زلزله در ترکیه باعث جان باختن ۱۱۴ نفر شد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا