Bölgə

ABD, ZORLA İŞÇİ ÇALIŞTIRMAYI VE BU YÖNTEMLE ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN İTHALATINI YASAKLAYAN KANUNU ONAYLANDI

ABD Temsilciler meclis yetkilisi Jim McGovern, gazetecilere verdiği demeçte, ABD Temsilciler Meclisi'nin Doğu Türkistan'da Uygurları zorla çalıştırmayı yasaklayan bir yasa tasarısının onaylandığını, böylece Doğu Türkistan kaynaklı zorunlu çalıştırma ile üretilen ürünlerin ABD’ye ithalatına yasak getirildiğini söyled

ABD Temsilciler meclis yetkilisi Jim McGovern, gazetecilere verdiği demeçte, ABD Temsilciler Meclisi’nin Doğu Türkistan’da Uygurları zorla çalıştırmayı yasaklayan bir yasa tasarısının onaylandığını, böylece Doğu Türkistan kaynaklı zorunlu çalıştırma ile üretilen ürünlerin ABD’ye ithalatına yasak getirildiğini söyledi.

Çin’in iç bölgelerinde ve Doğu Türkistan’da üretim tesisleri bulunan Patogonia, C&A, Nike, Ülker, Puma, Apple, Zara gibi uluslararası firmalar, fabrikalarında zorunlu Uygur işçi çalıştırıldığı tespit edildiği takdirde hem cezalandırılacak hem de ürettikleri ürünler satın alınmayacak.

Çin’de koronavirüs salgını sonrasında Uygur Türkleri zorla tehlikeli bölgelerdeki fabrikalara köle işçi olarak gönderiliyor. Bu fabrikalar arasında dünyaca ünlü giyim ve ayakkabı markalarına ürün sağlayan Çinli firmalar da bulunuyor.

H&M’in geçen yıl yaptığı açıklamada, çevre ve çalışma standartlarını teşvik eden bir endüstri grubu olan Better Cotton Initiative’in kararına atıf yapılıyordu. Karar, nasıl üretildiğini takip etmesi “giderek zorlaştığından’’ Şincan pamuğuna ruhsat vermeyi durduruyordu. H&M Eylül ayında da İsveç markasıyla ilgisi olmayan bir birimde zorla işçi çalıştırmakla suçlanan Çinli bir üreticiyle iş yapmayı bırakacağını duyurmuştu.
ABD geçen 2020 Ocak ayında, Batı pazarları için kıyafet üreten firmaların önemli tedarikçilerinden biri olan Şincan’dan pamuk ithalatına yasak getirmişti.

İsveç merkezli giyim firması H&M, 2020 yılı ekiminde, etnik azınlıkların “zorunlu çalıştırılması” nedeniyle Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nden pamuk tedarik etmeyeceğini duyurmuştu.

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsünün (ASPI) mart ayında yayımladığı raporda da, Çin’in 2017-2019 yıllarında 80 binden fazla Uygur Türkü’nü fabrikalarda çalışmaları için zorla gönderdiği ortaya konulmuştu.

Related Articles

Bir cavab yazın

Back to top button