
Globalinfo.az در این باره از صالح کامرانی، فعال حقوق بشر جنوبی، رئیس حزب مرکز آزربایجان و موسس تلویزیون ANT مصاحبه ائی کرده است
به گفته وی، هدف اصلی رژیم ایران پس از سرنگونی سلسله قاجار در صد سال پیش، تخریب و جذب هویت ترک بوده است.
“بیش از هزار سال ، آنها در این راستا کارهای زیادی انجام داده اند ، از جمله قدغن کردت زبان ترکی ، حتی اگر اکثریت جمعیت را تشکیل می دهد. یکی از برنامه های اصلی آنها توهین به ترکها در برنامه های مختلف و سکوهای عمومی در رسانه ها بود. برنامه دوم تغییر نام های مناطق و سرزمین ها از طریق فقسم به مناطق و استان های دیگرو ایجاد استان های مصنوعی . آنها توپ های آذربایجان را از این استان ها گرفتند و تا امروز به پاک کردن خاطره ترکها ادامه دادند. در واقع یکی از بزرگترین مشکلات این است که ترک ها در ایران نمی توانند به طور رسمی نام ترکی مورد نظر فرزندان خود را بگذارند.»
صالح کامرانی، مدافع حقوق بشر، با اشاره به اینکه رژیم ایران سیاست همسان سازی گسترده ای را علیه ترک ها در عرصه های مختلف دنبال می کند، گفت:
تخلیه مناطق آذربایجان به دلیل مشکلات اقتصادی، کاهش سرمایهگذاری، افزایش بیکاری و … همواره سیاست رژیم ایران بوده است و از آنجایی که این روند را کافی نمیدانست، در آنجا دو سیاست اصلی را برای کاهش و حذف سریع نفوذ ترکیه بهویژه در آذربایجان غربی که مرکز آن ارومیه است، دنبال کرده است سیاست کاهش تعداد آذربایجانیهای آنجا و سوق دادن آنها به سمت مرکزو مناطق داخلی ایران را در پیش گرفت و این امر هم اکنون نیز ادامه دارد.
ثانیاً آنها به طور سیستماتیک نفوذ کردها را در منطقه آذربایجان غربی افزایش داده اند. به ویژه، در طول جنگ هشت ساله ایران و عراق و قبل از آن، در زمان صدام حسین و شاه، کردها به طور هدفمند به طور دسته جمعی از شمال عراق به مناطق ساکن آذربایجانی ها اسکان داده شدند. برای همه اینها اسناد رسمی وجود دارد. آنها در یک لحظه نفوذ کردها را در اینجا افزایش دادند. بعدها با حمایت از پ.ک.ک و سایر گروه های تروریستی کرد به طرق مختلف و ایجاد همکاری با آنها، شرایطی را برای فعالیت های قاچاق خود در مرز عراق و ترکیه ایجاد کردند. در حالی که دولت عادی با قاچاق مبارزه می کند، آنها به طور رسمی بیمه داده اند تا شما کالای قاچاق بیاورید، با پولی که به دست می آورید، زمین های آذربایجان را بخرید و نفوذ خود را در آنجا افزایش دهید. آنها همچنین از طریق این گروه های کرد قاچاق مواد مخدر و اسلحه انجام می دهند. چهره های مخالف ایران از ترکیه، عراق و دیگر کشورهای منطقه کالا قاچاق می کنند. مشهورترین آنها یک تروریست مواد مخدر شناخته شده بین المللی به نام ناجی زیندشتی است که وابسته به پ ک ک است. در ارومیه او را انسان دوست معرفی می کنند و این شخص را سرلوحه این اقدامات علیه ترکان قرار می دهند».
این کارشناس با بیان اینکه بالاخره این فعالیت های رژیم صبر آذربایجانی ها را فرسوده کرد، گفت:
“شما می دانید که کردها هرگز جشن سال نو را جشن نمی گیرند – تا این که گروه تروریستی PKK به وجود آمد. آنها آن را تعطیلات عجم می نامیدند ، یعنی” تعطیلات ترکها “. اکنون آنها آن را به یک ابزار سیاسی تبدیل کرده اند. آنها از شمال عراق ، سنندج و غیره جمع آوری کردند. البته در قبال این میتینگ سیاسی گروه های تروریستی ، برای اولین باردر اورمیه مراسم “جمع آوری علوی برای حضرت علی” برگزار کنند و گویا آذربایجانی های جنوبی علوی هستند و مخالف سیاست های ترکیه هستند. آنها سعی دارند به نحوی آذربایجانی های جنوبی را در مقابل ترک ها قرار دهند. می دانید قبلاً در مورد مسئله عثمانی و صفوی در اردبیل حرف های ناخوشایندی در مورد رؤسای جمهور آذربایجان و ترکیه گفته بودند، اما برنامه هایشان محقق نشد.
صالح کامرانی با بیان اینکه فعالان ملی آذربایجان یا باید آن مراسم را تحریم می کردند و یا در آن شرکت می کردند و بر اساس خواسته ها و شعارهای جنبش ملی آذربایجان برگزار می کردند، گفت: جنبش ملی آذربایجان راه دوم را انتخاب کرد و همانطور که می دانید صدها هزار نفر در آنجا جمع شدند، شعارهای ملی سر داده شد. اگرچه رژیم قصد داشت این مراسم را با جعلی علوی تقدیم کند، اما معلوم شد که این مراسم تماماً ابتکار حرکت ملی آذربایجان بوده است و این بار خود رژیم تلاش کرد تا با نیروهای ویژه رویدادی را که ایجاد کرده بود، برهم بزند و برخی از فعالان ما نیز بازداشت شدند. جنبش ملی آذربایجان و آذربایجانی های ارومیه اعتراض خود را نسبت به تروریسم و حمایت رژیم از تروریسم و همچنین سوء استفاده از احساسات مذهبی و فرقه ای آذربایجانی ها ابراز کردند. تا زمانی که رژیم ایران از تروریست ها حمایت می کند، سیاست کردی کردن آذربایجان غربی را رها نمی کند و گروه های تروریستی کرد با رژیم ایران همکاری می کنند و این سیاست را ادامه می دهند، جنبش ملی آذربایجان به مبارزه خود ادامه خواهد داد. به نظر می رسد این موضوع در ماه های آینده نیز ادامه داشته باشد.» صالح کامرانی در خاتمه با بیان اینکه آذربایجان غربی اهمیت استراتژیک دیگری نیز دارد، افزود: این منطقه هم مرز با ترکیه و هم با منطقه ترکمن نشین عراق و هم مرز با نخجوان است. اگر امروز کریدور زنگزور در مقیاس جهانی اهمیت راهبردی دارد، منطقه آذربایجان غربی هم از نظر سیاست جهانی و هم از نظر جغرافیایی که جهان ترک را به هم متصل می کند، اهمیت استراتژیک تری نسبت به کریدور زنگزور دارد. بنابراین، علاوه بر رژیم ایران، نیروهای ترک هراس در منطقه و در عرصه بین المللی پشت این پروژه قرار دارند. با این حال آذربایجانی ها با قدرت به مبارزه خود ادامه می دهند. برای اولین بار می توان گفت که روند ملی در آذربایجان از نظر جامعه شناختی منطبق است. فرقه شیعه حداقل از زمان صفویه و شاه اسماعیل به مرور زمان در چارچوب منافع پان فاشیستی قرار گرفته بود، اما این موضوع اکنون با آزادی ترکیه، هویت و منافع آذربایجانی مصادف شده است و فکر می کنم به تدریج قوی تر خواهد شد.