آذربایجانایرانمقالات

قبایل تورک در حکومت صفویه

یکی از اسنادی که به خوبی نفوذ قبایل تورک از جای جای ایران در دربار صفویه رو نشان میده! نوشته های دون گارسیا داسیلوا فیگوئرا اسپانیایی، درباره نفوذ قبایل تورک در حکومت صفویه می باشد.

برای شروع قبیله اوستاجلو در راس بوده و در نزد پادشاه محبوب ترین خدمت گزاران شناخته می شوند. و آنان همیشه در نوع خودشان بزرگ ترین و پرافتخار مقام و منسب هارا در اختیار دارند.

شاملو ها به اندازه چمبرلین ها در اسپانیا بوده و مردان این خانواده همیشه امورات اداری را مدیریت کرده اند.

قبیله بعدی ، افشارها ، گروهی که همیشه وزارت های عدلیه و ریاست ها را بر عهده داشته اند.

ترکمانان بعدی ، قبیله ای که از آنها فرماندهان ، شاهزادگان و ژنرال ها بیرون می آیند. آنان سربازانی عالی هستند. و پادشاه ایران صفوی اختلاف و درگیری قبلی با آنها را با ازدواج با یکی از اعضا خانواده شان به اتمام رساند. شاه عباس صفوی با یک شاهزاده تورکمان ازدواج کرد.

قبیله بیات ، اشرافی ترین و پرنفوذ ترین میان آنها ، یا آنگونه که ما می‌گوییم همچون دوک ها در اسپانیا. همچنین قبیله ای با نام تیکان لو و یا قبیله هارمانلو یا آنگونه که ما در اسپانیا می‌گوییم همچون مارکز ها.

ذوالفقاری ها همانند دوک ها ، قبیله ای بسیار جنگجو و شجاع می باشند.

قبایل قاجار، قارامانلو، بایبورلو ، اسفیرلو، اوریات، چاووشلو، آسایشلو، چمیش قازاقلو، ساروزولاچلو، قاراباشیقلو، باراشلو، کوینورلو، گریکلو، بزچالی، حاجی فقیه لو، قاراچماق لو، قارا قویونلو، گوزی بیاضلو، بیگدلو، پیکلو، آینازلو و در آخر کهگیلویه لو!

حکومت همانطور که گفته ایم به عنوان یک رسم عمومی در دست مردان این خاندان و قبایل داده شده است!

امروزه اکثریت ساکنان اصیل و قدیمی بیجار گروس، تیکان تپه و منطقه افشارات شهرستان خدابنده و دیگر مناطق این شهرستان،  زنگان، ایجرود، قزوین، جنوب و غرب آذربایجان و… از تیره های  مختلف ایل آوشار (افشار)  هستند.

منبع: سفرنامه دون گارسیا داسیلوا فیگورا اسپانیا در سال ۱۶۰۰ میلادی صفحات ۴۵ الی ۴۷

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا