ایالات متحده برای تنگ کردن حلقه تحریمهای حکومت ایران، طی چند ماه اخیر دسترسی عراق به دلار را کاهش داده است و اکنون در آستانه سفر وزیر خارجه عراق به واشنگتن، عنوان شده که بغداد در این سفر به آمریکا تعهد خواهد داد که برای فشار به حکومت ایران، با این کشور همراهی خواهد کرد.
بر اساس اعلام منابع عراقی، «فواد حسین» وزیر خارجه عراق به همراه طیف سامی وزیر دارایی، علی العلاق رئیس بانک مرکزی و تعدادی دیگر از مقامات بانکی و مالی این کشور احتمالاً ۱۸ بهمنماه به آمریکا سفر کنند.
رسانههای عربزبان به نقل از یک مقام دولتی بغداد خبر دادند که طی این سفر بهطرف امریکایی درباره اقدامات اخیر عراق در بازار دلار و تلاش برای ممانعت از وصول آن به کشورهای مشمول تحریم امریکا نظیر ایران و سوریه تعهداتی ارائه خواهد شد.
به گفته این مقام آگاه همچنین هیات عراقی از آمریکا خواهد خواست که محدودیتهای دسترسی عراق به دلار آمریکا را کاهش دهد.
از زمان سرنگونی حکومت صدام حسین در عراق در بیست سال پیش، ذخایر ارز خارجی این کشور در بانک مرکزی آمریکا نگهداری میشود که به آمریکاییها قدرت زیادی در کنترل عرضه دلار به عراق میدهد.
بانک مرکزی عراق برای برداشت از این ذخایر، از بانک مرکزی آمریکا دلار درخواست میکند و سپس از طریق مکانیسمی به نام «حراج دلار» به بانکهای تجاری و صرافیها دلار را با نرخ رسمی میفروشد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس با انتشار گزارشی به نقل از مقامهای بانکی و سیاسی عراق نوشت: «ظاهراً اکثریت قریب بهاتفاق دلارهای فروخته شده در حراج برای خرید کالاهای وارداتی از سوی شرکتهای عراقی است، اما این سیستم برای مدت طولانی نفوذپذیر بوده و بهراحتی مورد سوءاستفاده قرار میگیرد.»
این خبرگزاری به نقل از یک مشاور مالی نخستوزیر عراق که نامش فاش نشده، نوشت که طی سالها مقادیر زیادی دلار از عراق از طریق «تجارت بازار خاکستری با استفاده از فاکتورهای جعلی برای اقلام گرانقیمت» به ترکیه، امارات متحده عربی، اردن و لبنان منتقل شده است.
او افزود که این فاکتورها برای پولشویی استفاده میشده که بیشتر آنها به ایران و سوریه که تحت تحریمهای آمریکا هستند ارسال شده و منجر به شکایت مقامات آمریکایی شده است.
به نوشته این خبرگزاری، پس از افشای گزارشهایی از قاچاق میلیونها دلار به ایران از طریق عراق، بانک فدرال نیویورک در نوامبر برای مقابله با قاچاق دلار به ایران نظارت سختگیرانهای را برای ارسال دلار به عراق اعمال کرده که در نتیجه آن بیش از ۸۰ درصد نقلوانتقالات بانکی عراق مسدود شده است.
به گفته منابع غیررسمی، حکومت ایران ماهانه حدود ۱۰۰ میلیون دلار از تاجران عراقی دریافت میکند و به دنبال سختگیریهای آمریکا، عراق اکنون با کاهش ارزش پول ملی خود مواجه است که خشم عمومی علیه نخستوزیر تازه به قدرت رسیده را برانگیخته است.
او قصد دارد با همکاری بیشتر با آمریکا در اعمال تحریمها و محدودکردن قاچاق دلار به ایران، مشکل ارزی کشور خود را رفع کند و حتی از نیروهای ویژه کمک گرفت که جلو قاچاق دلار به ایران را بگیرند.