استفاده از این ابزارها در روسیه، ایران، میانمار و کشورهای اقتدارگرای دیگری که اینترنت را بهشدت سانسور میکنند، افزایش یافته است.
لورا کانینگهام، رییس سازمان «صندوق فناوری باز»، به خبرگزاری رویترز گفت که هدف این جلسه این بود که شرکتهای بزرگ فناوری بپذیرند به آن دسته از اپلیکیشنهای ویپیان که این صندوق هزینه آنها را تامین میکند با تخفیف و یا یارانه پهنای باند بیشتری اختصاص دهند.
کانینگهام گفت: «در چند سال گذشته، ما شاهد انفجار تقاضا برای ویپیان بودهایم. بخش زیادی از کاربران در روسیه و ایران هستند. برای یک دهه، ما بهطور معمول هر ماه از حدود ۹ میلیون کاربر ویپیان پشتیبانی میکردیم، اما اکنون این تعداد بیش از چهار برابر شده است.»
ویپیانها به کاربران کمک میکنند تا هویت خود را پنهان کنند و یا برای دور زدن محدودیتهای جغرافیایی در محتوا یا فرار از فناوری سانسور دولتی، با مسیریابی ترافیک اینترنت از طریق سرورهای خارجی خارج از کنترل آن دولت، مکان آنلاین خود را تغییر دهند.
«صندوق فناوری باز» یک سازمان غیرانتفاعی است که در سال ۲۰۱۹ در آمریکا تاسیس شد و هدف آن مقابله با سانسور و حمایت از دسترسی آزاد به اینترنت در جهان است. این سازمان بهطور خاص از ویپیانهایی حمایت میکند که برای کار در کشورهایی طراحی شدهاند که در آنجا دسترسی به اینترنت از سوی دولت محدود میشود.
پس از حمله روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲، دولت آمریکا بودجه بیشتری در اختیار این سازمان قرار داد.
کانینگهام گفت که حدود ۴۶ میلیون نفر در ماه از ویپیانهای تحت حمایت ایالات متحده استفاده میکنند، اما بخش قابل توجهی از بودجه این میزبان صرف هزینه میزبانی تمام ترافیک شبکه در سرورهای بخش خصوصی میشود.
او گفت: «ما میخواهیم از کاربران جدید حمایت کنیم، اما منابعی برای همگام شدن با این تقاضای فزاینده نداریم.»
نمایندگان خدمات وب آمازون، گوگل و مایکروسافت به درخواست رویترز برای اظهار نظر پاسخ ندادند، اما سخنگوی شرکت کلودفلر(Cloudflare) گفت که این شرکت در حال همکاری با محققان برای «مستندسازی بهتر قطعی اینترنت و سانسور» است.