ایرانخاورمیانه

کوخاوی از سه طرح ارتش اسرائیل برای «خنثی کردن» فعالیت اتمی ایران پرده برداشت

آویو کُوخاوی، در آخرین روزهای کار در مقام ریاست ستاد ارتش اسرائیل، گفت که در چهار سال پست او، ارتش برای اجرای سه طرح جهت «خنثی کردن» توان هسته‌ای ایران آماده شده است.

اما به گفته او، ایران در حال حاضر از تمامی مواد، توان و دانش کافی برای تولید چهار بمب اتمی برخوردار است.

ژنرال کُوخاوی روز جمعه، ۲۳ دی، به شبکه رسانه‌ای «کان» و روزنامه اسرائیل‌هیوم گفت که ایران هم‌ اکنون مواد شکافت‌پذیر کافی برای سه بمب هسته‌ای با اورانیوم ۲۰ درصدی و یک بمب با اورانیوم با غلظت ۶۰ درصدی دارد.

وی اظهار داشت که «تیم تسلیحاتی» ایران کماکان فعال است؛ هرچند به آرامی کار می‌کند و پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران کند است، مهم این است که آن‌ها سانتریفیوژهای خاص خود را دارند.

او این فعالیت را «نقض توافق هسته‌ای» میان ایران و قدرت‌های جهانی نامید و گفت بر کسی پوشیده نبود که ما با برجام مخالف بودیم و هر توافق جدید با ایران در این زمینه باید بدون تاریخ انقضا باشد.

آویو کُوخاوی افزود، ارتش اسرائیل در سال گذشته سه برنامه آماده‌سازی را جهت حمله به ایران نهایی کرده است: اول، حمله تلافی‌جویانه، دوم، حمله غیر مرتبط با برنامه هسته‌ای و سوم، حمله برای تخریب تاسیسات هسته‌ای.

او ظاهرا برای نخستین بار تایید کرد که زمانی که اسرائیل از حمله به سایت‌های هسته‌ای ایران سخن می‌گوید، منظورش تنها این تاسیسات نیست، بلکه در چنین حمله‌ای، «سایت‌های نظامی و تاسیسات دیگر» ایران هم در فهرست هدف‌های حملات اسرائیل قرار دارد.

ژنرال کوخاوی توضیح داد که ارتش در سال‌های گذشته درگیر سرعت بخشیدن به آمادگی‌های خود برای حمله به تاسیسات اتمی و «بسیاری دیگر از انواع اهداف» بوده است.

او به این احتمال اشاره کرد که در صورت ورود ارتش اسرائیل به «یک جنگ فراگیر» با ایران، حزب‌الله، بازوی منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران واکنش نشان دهد.

اما به گفته ژنرال کوخاوی، ارتش اسرائیل «هزاران هدف حزب‌الله در لبنان» را نیز شناسایی کرده که شامل زرادخانه‌های زیرزمینی تا خانه‌های ظاهرا مسکونی عادی در جنوب لبنان است که موشک‌ها در آن انبار و از دید نهان شده است.

آقای کوخاوی روز ۲۶ دی‌ماه جاری در پایان دوره ریاست ستاد، این پست را به ژنرال هرتزی لوی خواهد داد.

آقای کوخاوی در زمان ریاست بنی گانتز در یکی از دولت‌های پیشین بنیامین نتانیاهو به ریاست ستاد ارتش رسید و از نظر مسائل مرتبط با ایران، با آقای نتانیاهو هماهنگی زیادی داشت.

با این حال، پایان ریاست دوران او بر ستاد با روی کار آمدن دولت جدید بنیامین نتانیاهو مصادف شده که از نظر مسائل داخلی اسرائیلی، سبب درگیری علنی کم‌سابقه‌ای میان ریاست ستاد ارتش با دولتمردان ارشد کابینه جدید شده است.

با این حال در میانه تغییر دولت و انتقال فرماندهی ارتش به یک نظامی دیگر، برنامه‌های ارتش اسرائیل، به ویژه نیروی هوایی، در امور مرتبط با «آمادگی جهت مقابله با برنامه هسته‌ای ایران» بی‌وقفه دنبال شده است.

ارتش اسرائیل ماه گذشته چند فروند دیگر از جنگنده‌های اف ۳۵ رادارگریزِ آمریکایی را نیز به اسکادران‌های کنونی خود اضافه کرد و رزمایش‌های هوایی مشترک در آمریکا و چند کشور اروپایی را ادامه داد. همزمان هماهنگی‌های امنیتی با حوزه خلیج فارس را نیز در این زمینه دنبال کرده است.

آقای کوخاوی گفت که در سال تازه میلادی نیز رزمایش‌ها با کشورهای مختلف ادامه خواهد یافت.

بنیامین نتانیاهو در نخستین جلسه دولت تازه خود تاکید کرد که از هسته‌ای شدن ایران، که «دشمن اصلی است»، جلوگیری خواهد کرد.

با وجود تاکید مقامات ارشد آمریکا در این زمینه که احیای برجام، به دلیل سرکوب‌گری جمهوری اسلامی در برخورد با اعتراضات داخلی، از اولویت دستور کار واشینگتن خارج شده است، بنیامین نتانیاهو گفت این احتمال هنوز وجود دارد.

زاخی هانِگبی، سیاستمدار نزدیک به بنیامین نتانیاهو گفته است که اگر حمله به ایران سرانجام عملی شود، در این دوره از دولت خواهد بود.

آقای هانگبی که خود حامی حمله زودتر به تاسیسات اتمی ایران است، در روزهای گذشته به جای ایال خولاطا، به سمت مشاور امنیت ملی در دولت تازه منصوب شد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا