خاورمیانه

دره «اضطراب و وحشت» در سوریه؛ گزارش دیده‌بان حقوق بشر از گور دسته‌جمعی داعش

سازمان دیده بان حقوق بشر با انتشار گزارشی اعلام کرد که گروه داعش از دره «هوته» در شمال شرق سوریه برای انداختن اجساد افرادی که آنها را بازداشت کرده یا ربوده بود استفاده می کرد.

تحقیقات درباره هوته در شمال-شرق سوریه زمانی آغاز شد که فعالان حقوق بشر ویدیویی دریافت کردند که نشان می‌داد شبه‌نظامیان داعش جنازه ها را در این حفره که ۵۰ متر عمق دارد می‌انداختند.

همچنین دیدبان حقوق بشر می‌گوید که معتقد است پس از سقوط داعش هم انداختن جنازه‌ها در این حفره طبیعی ادامه داشته است.

دیدبان حقوق بشر از مسئولان محلی خواسته این حفره و دسترسی به محل اطراف آن را تحت کنترل بگیرند، بقایای اجساد درون آن را بیرون آورده و به عنوان اسنادی که به کار تحقیقات جنایی و جنگی خواهد آمد، نگه‌داری کنند.

این سازمان مدافع حقوق بشر در گزارش خود که روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشت منتشر شد بر لزوم تامین امنیت این دره برای پاکسازی آن از اجساد قربانیان و جمع آوری شواهد برای تعقیب قضایی «قاتلان» تاکید کرده است.

گروه داعش بین سال های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵ کنترل دره «هوته» را که در ۸۵ کیلومتری شمال شهر رقه قرار دارد در اختیار داشت. تاکنون جسد هزاران نفر در بیش از ۲۰ گور دسته جمعی در مناطقی از سوریه که گروه داعش پیش از این کنترل آنها را در دست داشت کشف شده است.
نهادهای حقوق بشری معتقدند در میان این اجساد احتمالا بسیاری از فعالان سوری، امدادگران امور انسان‌دوستانه، روزنامه‌نگاران و حتی سکنه‌ای که داعش آنها را به نافرمانی و مخالفت متهم می‌کرد وجود دارند.
دره هوته که زمانی یک مکان زیبا و طبیعی بود حالا به محل وحشت و اضطراب تبدیل شده است.

سازمان دیده بان حقوق بشر برای تهیه گزارش خود در مورد گور دسته جمعی در دره «هوته» ضمن بازبینی تصاویر ویدئویی منتشر شده از طرف گروه داعش با ساکنان منطقه نیز گفتگو کرده است. کارشناسان این سازمان علاوه بر این از تصاویر ماهواره ای و پهپادی که بر فراز این دره به پرواز درآمده است استفاده کرده اند.

ساره کیالی، پژوهشگر امور سوریه در سازمان دیده بان حقوق بشر در مورد وضعیت دره «هوته» که عمق آن به ۵۰ متر می رسد می گوید: «دره هوته که زمانی یک مکان زیبا و طبیعی بود حالا به محل وحشت و مکافات تبدیل شده است.»

او می افزاید: «افشای آنچه آنجا و در دیگر گورهای دسته جمعی سوریه روی داده برای روشن شدن سرنوشت هزاران نفر از افرادی که داعش اعدام کرد و بازخواست قاتلان آنها امری حیاتی است.»

«ارتش ملی سوریه» که مورد حمایت ترکیه است هم اکنون کنترل مناطق اطراف دره «هوته» را در اختیار دارد. سازمان دیده بان حقوق بشر تاکید کرده است که هر گروهی که کنترل این منطقه را در اختیار داشته باشد موظف به حفاظت از آن، شناسایی مفقودان و تحقیق در مورد مرگ آنها است.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا