اجتماعیایران

رییس سازمان اجتماعی کشور: «کودک همسری» نداریم، «ازدواج پیش‌رس» داریم

معاون وزیر و رییس سازمان اجتماعی کشور گفت در ایران «کودک همسری» نه تنها جایگاهی ندارد، بلکه کاربردی هم ندارد و «در حقیقت ما با ازدواج پیش‌رس مواجه هستیم.»

تقی رستم‌وندی روز دوشنبه ۲۰ بهمن  به ابلنا گفت: «به دختران کمتر از ۱۳ سال از آنجا که با حکم دادگاه و اثبات آمادگی و بلوغ جسمی دختران حکم قضایی برای ازدواج داده می‌شود، بنابراین ما چیزی به عنوان کودک همسری به معنایی که در ادبیات جهانی وجود دارد، در کشورمان نداریم یعنی در مسیر قانونی این کار انجام می‌شود به عنوان مثال اگر دختر ۱۳ ساله یا کمتر از ۱۳ سال کودک بود که قاضی حکم برای ازدواج نمی‌داد.»

معاون وزیر کشور ایران در ادامه تبدیل واژه «کوک‌همسری» به «ازدواج پیش‌رس» با استفاده از قوانین جمهوری اسلامی گفت:  «به جهت رعایت اقتضائات فرهنگی، اقلیمی و جغرافیایی در نقاط مختلف کشور ما در روستاها دخترانی داریم که در همین سنین ۱۳ سال هستند و آمادگی جسمانی برای ازدواج دارند، این افراد برای ازدواج به دادگاه مراجعه می‌کنند و قاضی بعد از اثبات و وجود مستندات و شواهد حکم می‌دهد که این دختر ۱۳ ساله آمادگی ازدواج دارد، لذا به آن کودک همسری نمی‌گویند، چراکه کودک نمی‌تواند ازدواج کند.»

این در حالیست که خبرگزاری مهر روز یکشنبه ۱۹ بهمن با انتشار خبری به نقل از دادستان شهرستان نمین در استان اردبیل گفت: «عاقدی که عقد ازدواج ۱۲۰ زوج کودک همسری را جاری کرده بوده در بخش ویلکیج شهرستان نمین دستگیر و روانه زندان شد.»

در این باره بخوانید: عقدکننده ۱۲۰ مورد کودک همسری در نمین دستگیر شد

به گفته وی در پرونده مذکور «۱۲۰ نفر متهم» وجود دارد و «این تعداد تنها بخشی از مواردی است که شناسایی شده اند و تعدادی نیز با گذشت زمان یا به دلیل نبود اسناد و مدارک کافی قابل شناسایی نبودند.»

سن قانونیِ ازدواج در ایران ۱۳ سال برای دختران و ۱۵ سال برای پسران است.امروزه در ایران محدودیت سنی برای ازدواج وجود ندارد و ازدواج در هر سنی ممکن است.

ازدواج کودکان هم در سنت و هم در قانون ایران وجود دارد. منتها ازدواج دختر کمتر از ۱۳ سال و پسر کمتر از ۱۵ سال «منوط است به اذن ولی به شرط مصلحت با تشخیص دادگاه صالح».

ازدواج قبل از بلوغ (۹ سال قمری در دختران و ۱۵ سال قمری در پسران) توسط ولی کودک (پدر و جد پدری) انجام می‌شود.

تشخیص دادگاه نیز کاملاً از عرف منطقه تأثیر می‌گیرد. لزوم اخذ مجوز دادگاه برای ازدواج کودکان از سال ۱۳۸۱ وارد قوانین ایران شد، تا پیش از آن تشخیص مصلحت فقط به عهده ولی کودک بود.

هم‌اکنون نیز مجازاتی برای عدم کسب مجوز دادگاه تعیین نشده‌است. ازدواج دختران در سن کمتر از ۱۸ سال در اروپا ممنوع است.

کمیته حقوق کودک سازمان ملل در فوریه سال ۲۰۱۶ با استناد به پیمان‌نامه حقوق کودک که ایران نیز آن را امضا کرده است و بر اساس آن تمامی افراد کمتر از ۱۸ سال کودک محسوب می‌شوند، از دولت ایران خواست ازدواج دختربچه‌ها را ممنوع کند و مانع از آسیب جسمی و روحی این کودکان شود.

کمیته حقوق کودک سازمان ملل از دولت ایران خواست قوانین کیفری و قانون ازدواج دختران کم‌سن و سال را اصلاح کند. این کمیته با انتقاد از بالغ دانستن دختر از ۹ سالگی، افزایش آمار ازدواج دختربچه‌ها در ایران را “عمیقأ نگران‌کننده” خواند.

کارشناسان می‌گویند، وقتی یک کودک یا نوجوان در موقعیت ازدواج زودرس قرار می‌گیرد در واقع او از کودکی و نوجوانی محروم می‌شود. چرا که برای رسیدن فرد به رشد لازم از لحاظ روانی و جسمی، در وحله نخست باید این دوران را سپری کند. در اینگونه ازدواجها، بویژه اگر دختر باشد و از آن آگاهی هم نداشته باشد، فرد، اولین تجربه جنسی را، به عنوان تجربه‌ای وحشت بار تجربه می‌کند. و این مثل شرایط تجاوز است که درتمام زندگی می‌تواند همراه او باقی بماند. از این لحاظ، غریزه جنسی چیزی است که قاعدتا شما باید بتوانید بدنتان را به عنوان منبعی که از آن لذت می‌برید تجربه کنید.

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا